FactuurSturen.nl Help

Wat is de Wet Incassokosten (WIK)

Sinds 1 juli 2012 geldt de Wet Incassokosten (WIK). Deze wet bepaalt hoeveel incassokosten je in rekening mag brengen wanneer een klant niet betaalt.

Volgens de WIK zijn de incassokosten een percentage van het factuurbedrag, met een minimum van € 40 en een maximum van € 6.775. Het percentage wordt lager als de vordering hoger wordt. De wet hanteert hiervoor een staffel.

Ingebrekestellingsbrief

Betaalt een klant je factuur niet binnen de overeengekomen betalingstermijn? Dan moet je een schriftelijke aanmaning sturen: de 14-dagen-herinneringsbrief / ingebrekestellingsbrief. In deze brief geef je aan welke incassokosten er in rekening worden gebracht als de klant niet binnen 14 dagen na ontvangst van de brief betaalt. Houdt hierbij rekening met dagen dat er geen post wordt bezorgd.

Variabelen

Binnen FactuurSturen.nl kun je in herinneringsteksten de incassokosten met de variabele %WIK_AMOUNT% plaatsen. Deze wordt automatisch aan de hand van de WIK staffel berekent. Wanneer je NIET btw-plichtig bent mag je dit bedrag vermeerderen met 21% btw. Ook dit kun je uiteraard automatisch laten berekenen met: %(%WIK_AMOUNT% * 1.21)%.

Kunnen we je verder helpen? Stuur gerust een e-mailtje naar

Uitmuntende score
Gewaardeerd door gebruikers met
5 van 5 sterren
Maximaal haalbare score
Score SSL beveiliging
A+
Op en top beveiligd
Beveiliging Web en Mail
Gouden Factuur
Winnaar Gouden Factuur
Categorie B2B Facturatie
Gouden Factuur

Door ondernemers, voor ondernemers

Wij gebruiken het zelf ook :)

Meld je gratis aan

Huidige systeemversie 2.54.18

De laatste update van ons systeem is van 19-06-2024. En we zijn alweer druk bezig met de volgende versie.

Lees onze versiegeschiedenis